Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Hieman kooikerhondje-rodun historiaa
Useissa Hollantilaisissa tauluissa 1600 - 1700 luvulta nähdään kooikerimainen pikkukoira, koska juuri tämän tyyppinen koira oli monen vuosisadan ajan yleinen koiratyyppi Hollannissa.
  
Vuonna 1942 toisen maailmansodan aikoihinparonitar Van Hardenbroek van Ammerstol alkoi elvyttää kooikerhondje-rotua. Hän antoi tästä kooikerimaisesta pikkukoirasta kuvan kulkukauppiaalle ja pyysi  tätä etsimään samantyyppisiä koiria. Hollantilaiselta farmilta Frieslandin pohjois-provinsissa, kulkukauppias löysi nartun, jonka me nykyään tiedämme Tommyn nimellä. Tämä narttu on kaikkien kooikerhondjein kantaemo.  Apunaan Tommylla oli pari muuta kooikerhondjemaista pikkukoiraa. Se, mitä kaikkia rotuja jalostuksessa on pakostakin jouduttu matkan varrella käyttämänn, on jäänyt hämärän peittoon. 18. kesäkuuta 1966 Raad van Beheer (Hollannin Kennelklubi) hyväksyi väliaikaisesti kooikerhondje-rodun rotumääritelmän ja 15. päivä toukokuuta 1971 virallisesti.   
Kooikerhondjea käytettiin ja yhä käytetään ankkojen/villisorsien  houkuttelijana. Koiran tehtävä oli ja on yhä houkutella iloisesti heiluvalla hännällään ankkoja ansahäkin eli eendenkooin sisään. Koira ei saa metsästää houkuttelemiaan lintuja. Kooikerin tulee työskennellä lintujen näkyvissä, rauhallisesti ansahäkin aitauksen ja ansan välissä eri paikoissa, lyhyitä aikajaksoja kerrallaan. Käytös kiihottaa sorsalintujen uteliaisuutta, mikä on tarkoituskin, jotta linnut uisivat syvemmälle eendenkooin tunneliin. Tunnelin päässä koiran ohjaaja on valmiina ottamaan linnut kiinni.  Tätä menetelmää käytetään nykyään apuna sorsalintujen  rengastamisessa ornitologisia tutkimuksia varten. Kooikerhondjen ja sen ohjaajan välillä tuli ja tulee olla  hyvä yhteistyö.  
 
Kaikki vuoden 1942 jälkeen kasvatetut kooikerhondjepentueet löytyvät hollatilaisen Kooikerhondje-yhdistyksen ylläpitämästä ainutlaatuisesta Club Rekisteristä. Myös kaikki rekisteröidyt suomalaiset pentueet. Club Rekisteriin kerätään tiedot värityksestä, terveystarkastuksista, koosta, sairauksista ja kuolemansyistä. Se on yksi kooikerhondjen kasvattajan tärkeimmistä tiedon lähteistä.
 
Nimitietoa
Kooikerhondje = ”kooikkerin pieni koira”. Kooikkeri puolestaan työskentelee eendenkooissa. Eendenkooi on pitkänomainen verkotettu kaarihäkki - ”rysä” - johon villisorsia/ankkoja houkutellaan ansaan kooikerhondjen avulla. 
 
Kooikerhondje työssään
Tänään enää pieni osa kooikerhondjeista toimii Hollannissa eendenkooissa.
Kooikerhondjen tehtävistä
Vaatimuksia
  • Koiran pitää olla hyvin ohjattavissa vähin äänin.
  • Koiran pitää mahtua kulkemaan eedenkooin aukosta sekä liikkumaan ketterästi.
  • Koira ei saa mennä veteen, eikä se saa pelästyttää sorsia/ankkoja työssään
  • Hännän pitää olla näyttävä ja se olisi kannettava iloisesti heiluttaen selän korkeudella tai hieman korkeammalla, mutta ei selän päällä tai kippurassa.
  • Kooikerhondje on tässä työssään valikoitunut poikkeuksellisen oppivaiseksi ja palvelualttiiksi koiraksi.
Osa kooikerhondjeista on Hollannissa pihakoirina vahtina ja pitämässä minkit, villikissat, rotat, vesimyyrät ym. niin kutsutut tuhoeläimet kurissa. Myös eendenkooi-kooikerhondje hoitaa näitä tehtäviä. Näissä tehtävissä tämän rodun saalistusvietti, metsästysominaisuudet, rohkeus ja sisu tulevat käyttöön.
Oppivaisina, valppaina ja tarkkaavaisina koirina kooikerhondjeja pidetään tänä päivänä Hollannissa myös vammaisten apuna, erityisesti kuulo-koirina kuulovammaisille, mutta myös liikuntavammaisille, tuomaan näppärästi tavaroita, avaamaan kenkänauhoja jne.
 
Skandinaviassa suurin osa kooikerhondjeista on tänään aktiivisessa harrastuskäytössä. Etenkin agilityssä ja jäljestyksessä verijäljellä. Kaikenlaisesta tekemisestä kooikerhondje pitää yleensä tosi paljon. Jonkin verran harrastetaan myös metsästystä, koiratanssia ja tokoa. Agilityssä koiran vilkkaus, ketteryys ja tarkkaavaisuus ovat valtteja, tehden siitä nopean ja helposti ohjattavan agilitykoiran. Jäljestettäessä ja metsästyksessä, metsästysvietti tulee käyttöön.
  
©2020 Lucky Nana´s - suntuubi.com