Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
 Hieman tarinaa eri harrastusmahdollisuuksista.
   
Agility
Kuten jo monesti on tullut todettua on kooikerhondje hyvin monipuolinen harrastuskaveri.
Agilitystä on mainittu muutamaankin otteeseen. Agility onkin harrastuksena  hyvin lähellä kooikerhondjein omistajien sydäntä. Monet kasvattiemme omistjat ovat hurahtaneet siihen ihan täysin.
Agility on kaikenikäisille sopiva urheilulaji. Se perustuu ihmisen ja koiran yhteistyöhön. Nopeus ja virheettömyys radalla ovat avainsanoja. Agilityssä kilpaillaan kaikilla tasoilla maailmanmestaruutta myöten. Lisätietoja saa Suomenn Agilityliitosta (SAGI)
Rally-toko
Tähän lajiin ihastuin ikihyviksi. Itselläni oli paljon hauskempaa kuin koirilla. Laji on aika uusi. Se on rantautunut Suomeen vasta 2000-luvulla. Iloinen ja huumorintajuinen meininki on saanut vankasti harrastajia. Harjoituksissa ja kisoissa liikkeet suoritetaan hymyssä suin.
Virallisia kisoja ei vielä ole, mutta epävirallisesti voi kisata neljässä tasoluokassa - alokas, avoin, voittaja ja mestari - joista ainoastaaan alokasluokassa koira on kytkettynä.
  
Lahdössä olemme perusasennossa.  No mutta, missäs on ohjaaja? Ria odottaa kiltisti, kun ohjaaja on tutustumassa rataan.
 
Sitten suoritettiin yhdessä koko rata ja kivaa oli molemmilla. Ria on taitava tyttö.
 
Metsästys
Metsästys on lapsuuteni ajoilta kuulunut elämääni. Isäni kävi metsällä, jotta perheellä olisi ollut ruokaa. Hän ei koskaan ymmärtänyt ajatusta metsästyksestä harrastuksena.
Siihen aikaan maksettiin myös ns tapporahaa. Kun vei kanahaukan tai ketun jalat nimismiehelle, sai siitä muutaman lantin perheen tarpeisiin. Kaikki turkit olivat myös arvokaita ja ne vaihdettiin käypään valuuttaan.
Perheessämme on edelleen metsästäjiä. Kooikerhondje soveltuu erittäin hyvin metsästäjän kaveriksi pienriistametsästykseen. Se on erittäin motivoitunut noutamaan pudotettua lintua.
Verijäljellä ja havoittuneen riistaeläimen jöljestämisessä, kooikereita on myös testattu ja käytetty hyvällä menestysellä.
Kooikerhondjeilla on oikeus osallistua Spanielien metsästyskokeisiin SPME. Tähän kokeeseen pääsy edellyttää, että on ensin suorittanut hyväksyttävästi vesityökokeen SPVE. Lisätietoja Spanieliliiton nettisivuilta SPME.
Spanielien taipumuskokeessa SPA testataan koiran käyttöominaisuuksia sekä rodunomaista luonnetta ja käyttäytmymistä. Lisätietoja Spanieliliiton nettisivuilta SPA.
Sorsastuskausi on alkanut. Heti, kun kello lyö 12 elokuun 20. päivänä,  kuuluu ensimmäiset laukaukset. Tämä metsästysharrastuskin on  monille enemmän sosiaalinen tapahtuma kuin saaliin saanti. Saalista toki lähdetään hakemaan, muttei elämää mitenkään haittaa, vaikkei saalista tulisikaan. Koiran kannalta ajateltuna, olisi tietysti mukavaa, että se pääsisi oikeesti toteuttamaan harjoituksissa oppittuja taitojaan.
Koiratanssi
Erittäin positiivinen ja miellyttävä kokemus oli koiratanssikurssin alkeet. Olisin hurahtanut siihen ihan täysin, ellen olisi niin kovin kömpelö. Kaikella on rajansa.
Muutma kooikerhondje harrastaa aktiivisesti koiratanssia ja ovat osallistuneet Suomenmestaruuskisoihin. Perusideana tässäkin lajissa on tottelevaisuus ja yhdessä tekemisen riemu. Toko-liikkeet ja erilaiset temput ovat valttia. Lisätietoja Tahtitassut
 

Leirillä on kiva tutustua eri harrastuslajeihin ja saada niihin vähän tuntumaa. Voi rauhassa miettiä, vaikuttaako harrastus mukavalta yhdessä tekemiseltä ja voisiko se olla tarpeeksi kiinnostavaa.

Kesäleirillä  kerran pääsimme   kokeilemaan koiratanssin alkeita. Kaikilla oli hauskaa. Eritoten harjoituksiin osallistuneilla koirilla ja ihmisillä. Vai olikohan se sittenkin yleisöllä? No jaa, ei sillä väliä. Pääasia, että oli hauskaa.

Haku
Kooikerhondjella ei ole ns. palveluskoiraoikeuksia. Se ei siis saa osallistua virallisiin haku-kokeisiin eli PAHAan. Me harrastamme henkilöetsintähakua aktivointimielessä ja yleensä metsälenkeillä. Nykyään haku-harjoitukset ovat supistuneet perheen keskeiseksi harrastukseksi. Aikaisemmin meitä oli iso jengi hakuharkoissa talvisessa metsässä. Joskus teemme koirillemme hakuruutuja, josta ne noutavat erilaisia esineitä
   
Rauniot
Ketteryytensä, notkeutensa, valppautensa ja hyvän kuulonsa ansiosta, kooikerhondje soveltuu erinomaisesti rauniotyösekentelyyn.
Rauniotyöskentelyyn ja -koulutukseen tulee paneutua erityisellä huolellisuudella. Motivaatio pitää olla kohdallaan. Raunniokoiran ohjaajineen pitää usein työskennellä ääriolosuhteissa. Olosuhteet ovat aina erilaiset eri tehtävissä. Koiran ja ohjaajan yhteistyö tulee olla saumatonta ja koiran hallittavuus ehdotonta.
Hajutunnistus
Kooikerhondjella on erinomaisen hyvä hajuaisti, niinkuin koirilla yleensä. Ihmisellä on oivallinen mahdollisuus käyttää hyväkseen koiran hajuaistin monimuotoisuutta. Koira oppii erottamaan ja merkkaamaan eri hajut. Tähän pohjautuu esim. huumekoirien, kanttarellikoirien, hakukoirien, jälkikoirien jne. koulutus. Me olemme innostuneet kouluttamaan koiriamme hakemaan kadonneita lemmikkieläimiä. Olemme koulutuksessa vielä ihan alkuasteilla -  erittäin mielenkiintoista  - olemme aivan innoissamme

Nose Work eli nosetus

Lisätietoja NW yhdistyksen sivuilla 

 
 
 
 
 

 

©2020 Lucky Nana´s - suntuubi.com